Kimler Tüp Bebek Yaptırabilir?

Tüp bebek tedavisine başlanmasına gerek duyulan hastalarda öncelikli olarak ultrason muayenesi ile yumurtalıklar ve rahim inceleme altına alınır. Bütün incelemeler bittikten sonra hastaya uygun olacak ilaçlar hazırlanır.

Yumurtalıklarında kistte rastlanan hastalarda önce kistin boyutu ve cinsi ile alakalı araştırma yapılıp tedavi edilmesi gerekir. Yumurtalıklarda işlev bozukluğuna neden olan kistler tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ile ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle öncelikli olarak kistin tedavi edilmesi gerekir.

Ultrason muayeneleri ile gözlenip yumurtlama ilaçlarından fayda gören hastaların adet dönemlerinde yeniden doktora muayene için gelmesi gerekir. Adet döneminin başlaması ile beraber tedavi amaçlı ilaçlara başlanır. Tüp bebek uygulamaları 5 basamaktan oluşur.

1-Yumurtaların geliştirilmesi
2-Yumurtaların Toplanması
3-Tüp Bebek Mikroenjeksiyon
4-Embriyo Transferi
5-Gebelik Testi

Sıkça Sorulanlar

Yumurtaların geliştirilmesi için anne adayına yaklaşık olarak 12-15 gün boyunca ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaç tedavisi sayesinde anne adayının bir adet döngüsünde ürettiği bir yumurta hücresinden daha fazla sayıda yumurta hücresi elde edilir. Bu sayede gebelik şansı artar.

 

Yumurtalar geliştirilirken anne adayı sık sık kontrollere gitmektedir. Gidilen kontrollerde yumurtalar istenilen sayı ve büyüklükte ise bu durumda çatlatma iğnesi yapılır. Çatlatma iğnesi yapıldıktan 36 saat sonra yumurta toplama aşamasına geçilir. Yumurtalar, lokal anestezi altında toplanır. Toplanan yumurtalar, laboratuvara gönderilir. Bu aşamayla eş zamanlı olarak baba adayından sperm örneği alınır.

Mikroenjeksiyon yönteminde, seçilen tek bir sperm hücresi, yumurta hücresinin içine enjekte edilmektedir. Bu sayede döllenme sağlanır. Klasik tüp bebek yönteminde ise yumurta hücresinin etrafına sperm hücreleri koyulur ve yumurtayı bir spermin kendiliğinden döllemesi beklenir. Mikroenjeksiyon yönteminde döllenme ve başarı şansı daha yüksektir.

 

Yumurta ve sperm döllendirildikten sonra anne adayının rahmine transfer edilir. Transfer işlemi döllenmeden 3 ya da 5 gün sonra gerçekleşir. Embriyo transferinde anesteziye gerek duyulmaz. 5 dakikada tamamlanan bir işlemdir.

 

Gebelik testi, embriyo transferinden 12 gün sonra kanda yapılır. Bu süreçte gebelik kesesi ultrasonda izlenemeyecek kadar küçüktür. Bu sebeple de gebelik olduğu tespit edilirse, anne adayı iki hafta sonra ultrason kontrollerine çağırılır. Tüp bebek tedavisi, başından sonuna kadar yaklaşık olarak 1 ayda tamamlanmaktadır.


Bizi Arayın