İntrauterin inseminasyonu veya suni döllendirme olarak da bilinen aşılama; kaliteli spermi doğrudan rahime yerleştirerek hamileliği teşvik eden bir doğurganlık tedavisidir. Aşılama, diğer yardımcı üreme tekniklerine oranlara daha basit bir işlemdir ve bu nedenle çiftlere önerilen ilk doğurganlık tedavisi türüdür.
Aşılama tekniği uygulanacak çiftler, öncelikle detaylı bir incelemeye tabi tutulmalıdır. Tedavinin başarılı olabilmesi için, doğurganlık probleminin teşhisi önemli bir etken olacaktır.
Aşılama, çeşitli doğurganlık problemlerini tedavi etmek için uygundur:
Aşılama; fallop tüplerinde ciddi hastalığı olan, orta ila şiddetli endometriozis bulunan, pelvik enfeksiyon öyküsü olan ve çok düşük sayıda ve kalitesiz spermi olan erkekler için önerilmemektedir.
Doğal döngülerde, aşılamanın doğal yumurtlama sırasında gerçekleşmesi planlanır ve genellikle adet döngüsünün yaklaşık 12. ile 15. günü arasında yapılır.
Uyarılmış döngü sırasında planlanırsa, farklı formlardaki doğurganlık ilaçları reçete edilir. Yumurtalıkları birkaç olgun yumurta geliştirmeye teşvik etmek için, ilaçlar menstrüel siklusun başlangıcında alınır. Doğurganlık uzmanı, yumurtlamayı tespit etmek ve döllendirmenin en uygun zamanda yapıldığından emin olmak için düzenli olarak ultrason taramaları uygulayacaktır. Kadın, bu sırada doğal olarak yumurtlayabilir veya bunu sağlamak için hCG hormonu enjekte edilebilir.
Aşılama tedavisinin başarısı birkaç faktöre bağlıdır. Kadının yaşı, infertilite nedeni, sperm kalitesi gibi değişkenlere bağlı olarak genel başarı oranı yaklaşık %20’dir.
Aşılama prosedürünün yaşa göre başarı oranı şöyledir.
Aşılama prosedürü esnasında yumurta sayısını artırmak için doğurganlık ilaçları kullanılıyorsa; çoğul gebelik oranı artmaktadır. Çoğul gebelik; hem bebekler hem de anne için riskli bir durumdur. Tüm doğurganlık tedavilerinde çoğul gebelik riskinin mümkün olduğu kadar azaltılması gerekmektedir.
Aşılamanın doğum kusurları riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu bulunmamaktadır. Ayrıca, prosedür sonrasında tıbbi işlemlerden kaynaklı olarak enfeksiyon gelişme ihtimali oldukça düşüktür.