Suda Doğum

Son 30 yıldır yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de suda doğum yöntemine gösterilen ilgi ve bu yöntemin uygulanma sıklığı giderek artmaktadır. Alternatif bir doğum yöntemi olan suda doğum, doğum sürecine uygun olacak şekilde özel tasarlanmış sıcak su dolu bir küvetin içerisinde gerçekleştirilir.

Özel bir küvetin içerisine 34-36 derece sıcaklığındaki su doldurulur. Anne adayının bu suyun içerisine girmesiyle birlikte anne adayının kaslarının gevşemesi ve stres seviyesinin azalması sağlanır. Bu sayede anne adayının doğum sancılarını ve kaygılarını azaltmak mümkündür.

Suda doğum ünitesi olarak da adlandırılan hidroterapi eşliğinde tramvay içinde gerçekleştirilen doğum bir yandan anne adayını rahatlatarak normal doğum sürecinin konforunu artırır diğer yandan 9 ay boyunca anne karnında su içerisinde hayatını sürdüren bebeğin dünyaya adapte olma sürecini kolaylaştırır.

İlk kez 1805 yılında Fransa’da uygulanan suda doğum yönteminin uygulanması sırasında bazı özel teknikler kullanılarak anne adayının kasları gevşetilir ve rahatlaması sağlanır. Suda doğum sürecinin mümkün olduğunca ağrısız bir şekilde atlatılabilmesi için suyun sıcaklık derecesi çok önemlidir. Suda doğum daha kolay bir doğum süreci yaşayan annenin daha az travma geçirmesini sağlayan avantajlı bir yöntem olarak ön plana çıkar.

Suda Doğum Nedir?

Doğum, anne adayları için bebeklerinin dünyaya geldiği son derece özel ve unutulmaz bir andır. Bu nedenle her anne adayı doğum anının konforlu ve sorunsuz olmasını ister. Günümüzde anne adaylarının doğum sırasındaki konforunu artırmak amacıyla uygulanabilecek farklı yöntemler vardır. Bunlardan biri de suda doğumdur. Anne adayları için en güvenli ve konforlu doğum yöntemlerinden biri olan suda doğum, su dolu bir küvette gerçekleşmekte olup anne adayı doğum sürecinin en ağrılı ve aktif dönemlerini küvette, suyun içinde geçirir. Doğum suyun içinde gerçekleştiği için bebek suyun içerisine doğar, daha sonra dışarı çıkarılıp annenin kucağına verilir.

Gebelik dönemi boyunca anne adayları genellikle doğum süreci ile ilgili çeşitli kaygılar yaşarlar. Suda doğum sağladığı konfor sayesinde hem anne adayının doğum ile ilgili kaygılarının azalmasını hem bebekler için doğum sonrası adaptasyon sürecinin daha kolay olmasını sağlar.

Belirli bir sıcaklıktaki suyun etkisi sayesinde kan akış hızı artar ve vajinal kaslar rahatlar. Bu rahatlama kasların daha rahat kasılmasını sağlayarak başta vajina yırtılması olmak üzere doğum sırasında yaşanması olası pek çok olumsuzluk riskini minimize eder. Rahim içerisinde suda bulunan bebek, doğduğunda aynı sıcaklıkta bir suyun içerisine gelince daha sakin olur, daha az ağlar ve dış dünyaya daha çok adapte olur. Suda doğum normal şartlar altında gerek anne gerek bebek sağlığı açısından risk taşıyan bir yöntem olmamakla birlikte mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli bir ekip tarafından gerçekleştirilmelidir.

Suda Doğum Nasıl Yapılır?

Suda doğumdan önce gerekli sağlık kontrollerinin yapılması yoluyla annenin ve bebeğin bu yöntem için uygun adaylar olup olmadığının kararı verilir. 37 haftanın altındaki gebelikler ile çoğul gebeliklerde suda doğum yöntemi tercih edilmeyebilir. Bunun yanı sıra annede vajinal kanama ya da herhangi bir nedenle aktif enfeksiyon tablosu olması halinde yine suda doğum yapılması söz konusu değildir. Bebek henüz doğum pozisyonunu almamışsa ya da bebeğin doğum kilosu yüksekse suda doğum yapılamaz. Anne ve bebek açısından gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra suda doğum yönteminin uygunluğuna karar verildiği takdirde anneye suda doğum süreci ile ilgili olarak detaylı bir bilgilendirme yapılır ve bir eğitim süreci uygulanır.

Anne adayı doğum sancılarının başlamasıyla birlikte önceden hazırlanan küvete alınır. Anne adayı suyun etkisiyle rahatlar ve doğum süreci için hazır bir hale gelir. Endorfin hormonu salgılanmasıyla anne adayının ağrıları azalır. Anne adayının doğru nefes tekniklerini uygulamasıyla birlikte bir süre sonra doğum gerçekleşir.

Suda doğum sırasında anne adayı NST cihazına bağlı olur. Bu sayede bebeğin kalp atışlarını takip etmek mümkün olur. Sudayken bebeğin kalp atışlarında düzensizlik olması ve bebeğin strese girdiğinin anlaşılması halinde farklı bir doğum yönteminin uygulanması söz konusu olabilir.

Suda doğum yapmak isteyen anne adayları suda doğum yapma imkanı sunan bir hastane ya da doğum kliniği ile iletişime geçmelidir. İsteğe bağlı olarak aynı zamanda gerekli şartlar sağlandığı takdirde suda doğum ev ortamında da yapılabilir. Suda doğum sırasında doktor, hemşire, ebe, doğum koçu gibi sağlık profesyonelleri hazır bulunmalıdır. Doğumun gerçekleşeceği havuz ya da küvet steril olmalı ve aranan diğer şartları sağlayabilmelidir.

Enfeksiyon kontrolünü sağlayacak önlemler mutlaka alınmalıdır. Su sıcaklığı 34-36 derece olmalı aynı zamanda su sıcaklığının sabit kalmasını sağlayacak gerekli hazırlıklar yapılmış olmalıdır.

Suda Doğumun Avantajları Nelerdir?

Suda doğum anne adayının doğum sırasındaki stres seviyesini azaltma noktasında son derece etkili bir yöntem olarak ön plana çıkar. Anne açısından olduğu gibi bebek için de anne karnı dışındaki ortama çok daha yumuşak bir geçiş yapma imkanı vermesi nedeniyle suda doğum avantajlıdır.

Suyun sağladığı doğal rahatlatıcı ortam hem annenin hem bebeğin daha az travmaya sahip olmasını sağlayan önemli bir faktör olarak kabul edilir. Suda doğum ünitesinde gerçekleştirilen doğum sırasında anne adayının doğum sancıları hafifler. Anne adayını ve bebeği rahatlatan suda doğum sırasında suyun kaldırma kuvvetinin etkisiyle vücut ağırlığı çok daha az hissedildiği için anne adayı daha rahat hareket edebilir.

Doğum süresinin kısalmasında etkili olduğu bilinen suda doğum sırasında anne adayının endorfin salgısının artması sonucu hissedilen ağrı miktarı azalır. Bebeğin çıkış yaptığı kanalların yumuşaması sayesinde esneklik artar ve vajinal bölgeye epizyotomi uygulanması olasılığı azalır. Suda doğum sırasında anne adayına suni sancı gibi medikal müdahaleler uygulanması gerekliliği nadiren görülür.

Hangi Durumlarda Suda Doğum Yapılır?

Suda doğum normal şartlar altında konforlu ve güvenli bir prosedür olmakla birlikte olası komplikasyon risklerinin minimize edilmesi için suda doğum prosedürü uygulanacak anne adaylarının bazı kriterlere sahip olması beklenir.

Suda doğum yönteminin uygulanması için anne adayının kilosu 100 kg’dan daha fazla olmamalıdır. Bebek doğum pozisyonunu almış diğer bir deyişle baş aşağı durumda ve rahim ağzına yakın konumlanmış olmalıdır.

Anne adayının genel sağlık durumunda suda doğum yöntemi uygulanmasına engel bir durum bulunmamalı, nabzı ve kan basıncı normal seviyede olmalıdır. İntravenöz ilaç tedavisine ihtiyaç duyulmaması gereken anne adayının geçmişinde herhangi bir nöbet öyküsü bulunmaması önemlidir.

Daha önce sezaryen yöntemi ile doğum yapan, hipertansiyon, herpes ya da diyabet gibi kronik tıbbi durumları olan anne adayları suda doğum yapamaz. Ayrıca anne adayında preeklampsi ya da gestasyonel diyabet gibi hamilelik komplikasyonları bulunmamalıdır.

Sıkça Sorulanlar

Doğum kasılmaları daha kolayca atlatılır. Ve doğumda anne-bebeğin iyilik halini destekleyen hormonlar kolayca salgılandığı için kadının ağrıyı tolore etmesi kolaylaşır. Suyun pelvik taban kaslarını gevşetmesiyle beraber bebeğin inişi kolaylaşır. Vajinal bölgede epizyotomi (kesi) açılma olasılığı azalır.

Kanıta dayalı çalışmalar suda doğumun hem anne hem de doğacak bebek için güvenli olduğunu göstermektedir.

 

Suyun sıcaklığı ile annenin tansiyonu düşebilir ve devamında karada doğuma dönmek gerekebilir. Suda doğum ilerlerken bebeğin kalp atışlarında yine bozulma olursa yine karaya çıkmak gerekir. Suda doğum karada doğum kadar güvenlidir.

Bebeğin geliş bozukluğu, plasentaya bağlı anomaliler, anormal vajinal kanama, Diyabet, hipertansiyon gibi sorunları olan riskli gebelikler, bebeğin doğum sürecinde stresli olması, annenin normal doğuma engel durumlarında suda doğum önerilmez.

Suda doğum süre olarak karada doğum gibi 10 dakikada da doğabilir ya da 12-13 saate kadar uzayabilir. Burada önemli olan annenin bebeğin iyilik halinin korunmasıdır. Neticede doğum da zamana saygı önemlidir. Gebe su içerisine doğuma yakın olan süreçte alınır. Aksi takdirde doğumun ilerlemesi yavaşlar


Bizi Arayın