Doğal Doğum

Doğal Doğum ile Doğuma hazırlık eğitimini alıp uygun hastane ve doktor seçimi yapmak doğal doğum yapabilmenin en önemli bileşenleridir. Bazen doktorunuz doğal doğuma destek verse de hastane bu imkanları sağlayamayabilir. Doğum öncesi bunların doğum ekibi ile karşılıklı oturup konuşulması gerekir.

Doğal Doğum ile Yapılan çalışmalar kendi doğumuna hazırlanıp gelen ve doğumda gelişen durumlara karşı kararlara aktif katılan bir gebenin doğumdan sonraki memnuniyetinin daha fazla olduğunu göstermiştir.

Sıkça Sorulanlar

Doğal Doğum sorusunu cevaplamadan önce gebelerin kendine sorması gereken bazı sorular vardır?

  • Bir kadının doğumda ihtiyacı olan fizyolojik ihtiyaçları nelerdir?
  • Bebeğin doğumda fizyolojik ihtiyaçları nelerdir?
  • Ben bu ihtiyaçlarıma nasıl ulaşabilirim?

Doğuma hazırlanan her gebe bu soruların cevaplarını bilerek doğumuna gitmelidir. “ Bana bunları nasıl olsa verecekler” , “Dünyanın en güzel hastanesinde doğum yapıyorum”  “Nasıl olsa her istediğim gerçekleşir” şeklinde düşünüp Doğurtulma psikolojisi ile doğuma girmemelidirler. Bu sizin doğumunuz ve hepinizin ihtiyaç ve istekleri farklı olabilir. Doğuma hazırlık eğitimleri ile doğumun fizyolojisini, doğumda karşılaşılabilecek durumları, ağrı ile baş etme yöntemlerini öğrenip doğumlarına gelmeleri ve doğumda bu ihtiyaçlarını karşılayacak doğum ekipleri ile çalışmaları önemlidir.

Doğuma hazırlık eğitimini alıp uygun hastane ve doktor seçimi yapmak doğal doğum yapabilmenin en önemli bileşenleridir. Bazen doktorunuz doğal doğuma destek verse de hastane bu imkanları sağlayamayabilir. Doğum öncesi bunların doğum ekibi ile karşılıklı oturup konuşulması gerekir.

Yapılan çalışmalar kendi doğumuna hazırlanıp gelen ve doğumda gelişen durumlara karşı kararlara aktif katılan bir gebenin doğumdan sonraki memnuniyetinin daha fazla olduğunu göstermiştir.

Doğal doğum yapmak isteyen gebelere tavsiyeler:

  • İyi standartları olan bir “Doğuma Hazırlık  Eğitimi” almaları
  • Doğumu destekleyen bir doktor seçmeler
  • Nasıl bir doğum istedikleri ile ilgili doktorları ile konuşmaları
  • Doğal Doğumun vazgeçilmesi olan “Birebir Ebe Desteğini “almaları
  • Ebe, Doktor ve bunların yedeklerinden oluşan bir doğum ekibi oluşturmaları
  • Doğumda mahremiyet önemli olduğundan hastaneye aile büyükleri, akraba, eş dost çağırmamaları

Doğuma hazırlık eğitimi alarak doğumuna hazırlanan aileler bundan sonraki aşamada doktoru ile yapacakları konuşma ile nasıl bir doğum istedikleri konusunda ortak bir anlaşmaya varmalıdırlar. Bunun için öncelikle bir doğum ekibi oluşturulmalıdır. Doğal doğumlar kendi seyrinde ilerlediğinde bazen birkaç gün sürebilmektedir, bu yüzden oluşturulan doğum ekiplerinde hem doktorun hem de ebenin gerektiğinde yerini alabilecek ikinci bir yardımcı bulunmalıdır. Bu kişiler önceden gebe ve ailesi ile tanışırlar.

instagram: dr.ozlemaras

Özellikle birebir destek verecek ebenin ev ziyareti yapması önemlidir. Çünkü doğumun yavaş ilerleyen fazında ebe desteği olan bir gebenin hemen hastaneye gelmesi gerekmeyecek bir süre evde takibi mümkün olacaktır. Bu doğum ekibinde yer alan doktorlar gerektiği zamanda gebenin yanında bulunacak doğum takibinin büyük bir kısmı ebe desteği ile aralıklı bebek kalp seslerinin dinlenmesi ile ilerleyecektir. Burada birebir destek veren ebenin ilaç dışı rahatlatıcı teknikleri uygulaması doğumda ağrıya dayanma gücünü arttıracak ve ilerlemeyi kolaylaştıracaktır

Doğal doğumda ağrı seviyesi üst düzeyde olsa da, hem anne hem de bebek için birçok fayda sağlanır:

  • Doğum sürecine daha fazla dahil olunacağından, bebeğinizle daha derin bir bağ gelişecektir.
  • Vajinal doğum, bebeğin yararlı bakterilere maruz kalmasına neden olur ve bebeğin bağışıklık sistemi güçlenir.
  • Doğal doğumdan sonra annenin bebekle hemen teması nedeniyle emzirme hemen başlatılabilir. Vücut teması ve emzirme; bebeğin uyku düzenini, kilo alımını ve beyin gelişimini iyileştirebilir.
  • Epidural sonrasında yatak istirahati gerekirken, doğal doğum yapan kadınlar doğum sonrasında aktif olabilirler.
  • Doğal doğum sonrasında vücudun toparlanma ve iyileşme süreci daha hızlıdır.
  • Doğal doğum sırasında öğrenilen nefes egzersizleri gibi gevşeme teknikleri, daha sonra doğum sonrası depresyonla başa çıkmaya veya stres faktörünü yönetmeye yardımcı olabilir.

  • Doğum; fiziksel, zihinsel, duygusal ve ruhsal bir yolculuktur. Bu yolculuk öncesinde hazırlık çok önemlidir.

    • Tercih: Doğal doğumu tercih edecek olan anne adayları kararlı ve istekli olmalıdır. Aynı zamanda doğal doğumun bireysel olarak güvenli olup olmadığına uzman doktorlarla birlikte karar verilmelidir.  Doğal doğum sürecine uygun olabilecek sağlık merkezi ve bu alanda deneyimli bir hekimi tercih etmek faydalıdır.
    • Eğitim: Doğal doğum hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, riskleri ve avantajları öğrenmek, süreç boyunca yapılması gerekenleri bilmek önemlidir.  Doğal doğum hakkındaki olumsuz tecrübeler yerine, kanıtlanmış ve net bilgileri almak gerekir. Doğuma hazırlık kursları adı altında nesnel bilgilerin verildiği, pratik yapma olanağının tanındığını sunan derslere katılmak faydalı olabilir.

    Doğum eğitim sınıfları doğum için zihni,  bedeni ve ruhu hazırlamaya yardımcı olacaktır. Bu sürece nasıl hazırlanılması gerektiğini ve çeşitli doğum aşamalarında neler yapılacağı hakkında bilgi verir. Doğumla ilgili stresi azaltmak, doğal olarak doğum yapma yetkisi kazanmak için en iyi yoldur.

    • Güven: İnsanlığın başlangıcından beri doğum eylemi mevcuttur ve kadın bedeni doğumu mümkün hale getirecek donanımlara sahiptir. Geçmişte mevcut olan tek doğum yönteminin vajinal doğum olması ve anne adaylarına seçenek sunulmaması önemli bir dezavantajdı. Ancak, hamileliğin en başından itibaren bu sürece hazırlanan kadınların ve başka bir alternatifi olmayan kadınların endişe seviyesi de düşüktü.

    Doğum korkusu, doğum sürecini olumsuz etkileyen en önemli etkendir. Doğumu yavaşlatabilir, durdurabilir ve daha acı verici hale getirebilir. Bu nedenle kadının bedenine ve kendine güvenmesi, inanç sahibi olması, güdülerini takip etmesi gerekir. Kasılmalar esnasında vücudun ve bebeğin bildiğini yapmasına izin verilmelidir.

    Doğum esnasında sakin kalabilmek ve doğru yönlendirmeleri yapabilmek için bir doğum koçundan yardım alınması faydalıdır. Doula olarak da adlandırılan kişiler doğum boyunca koçluk yapacak, emzirme ve yenidoğan bakımını takip edecek profesyonel olarak eğitim alan uzmanlardır.

    • Mahremiyet: Doğum odasında çok fazla insanın bulunması dikkatin dağılmasına neden olacaktır. Aile bireyleri ya da arkadaşların anne adayının yanında olması cesaret verici gibi görünse de, çok fazla insanın olması odaklanma problemlerine yol açabilir. Yapılan araştırmalar da, doğum odasında çok sayıda insanın bulunmasının doğumu yavaşlattığını göstermiştir. Hayvanların doğum esnasında tek başına olmaları ve saklanmaları, yapılacak olan göreve odaklanmaları için içgüdüsel olarak gerçekleştiği bilinmektedir.
    • Hareket özgürlüğü: Doğal doğum için sabit bir süre aralığı yoktur ve tüm kadınlarda değişkendir. Bazı hamile kadınların doğumu birkaç saatte sonlanırken, bazılarında tüm gün veya daha uzun sürebilir. Doğum, yorucu bir fiziksel yolculuktur. Bu esnadaki hareket özgürlüğü kadını güçlü tutmaya yardımcı olur. Hamilelikte yapılan yürüme, yüzme, yoga gibi egzersizler leğen kemiğini açık tutarak doğuma hazırlanmak için oldukça faydalıdır. Doğum esnasında da yürümek, çömelmek, oturmak, pozisyon değiştirmek bebeğin doğum kanalına girmesine yardımcı olarak doğumu kolaylaştırır.  Ayrıca, hareket etmek gerginliği azaltır ve zihni acıya odaklanmaktan uzaklaştırır.
    • Ağrı yönetimi: Doğal doğumun süresi her kadında ve her doğumda farklı olabilir. Doğum sancıları da bazı kadınlarda şiddetli adet ağrıları gibi gerçekleşirken, bazılarında ise ishal krampları gibi hissedebilir. Doğum zamanı yaklaştığında çeşitli ağrı yönetimi tekniklerini öğrenmek ve uygulamak faydalı olacaktır. Masaj terapisi, rahatlama, nefes egzersizleri, aromaterapi, refleksoloji ve buna benzer birçok uygulama mevcuttur.

    Ağrı esnasında öğrenilen gevşeme tekniklerine ve nefes egzersizlerine odaklanılmalı, çoğu doğum kasılması yalnızca 1 dakika sürdüğü için ağrı her dakika yönetilmelidir. Bebeğin doğumunu hayal edebilmek için görselleştirme tekniklerini kullanılabilir. Sıcak kompresler ve duş, kasılmaları azaltmak için en iyi yöntemlerdendir. Ilık su ağrıyı hafifletir ve sırt, karın, bacak, perine kaslarının gevşemesini sağlar.

    Doğal doğum için yapılan tüm hazırlıklara rağmen, hamileliğin herhangi bir aşamasında veya doğum sırasında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Riskleri ve komplikasyonları önlemek için tıbbi müdahaleyi tercih etmeye her zaman için açık olunmalıdır. Doğal doğumu tercih eden ancak bunu gerçekleştiremeyen anne adayları hayal kırıklığına uğramamalı, sağlıklı bir bebeğin dünya gelmesinin doğum şeklinden daha önemli olduğu unutulmamalıdır.


Bizi Arayın