Anne Bebek Dostu Sezaryen

Anne Bebek Dostu Sezaryen Nedir?

Doğum süreci de tıpkı hamilelik süreci kadar hassas ve hem annenin hem de bebeğin sağlıklı ve huzurlu bir doğum gerçekleştirebilmesi açısından oldukça önem taşır. Her anne ve baba bebeklerine kavuşacakları günü sabırsızlıkla beklerler. O gün geldiğinde de doğum sürecinin hem anne-baba hem de bebek için mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir şekilde sonlanmasını ister. Ama bazen bazı tıbbi sebeplerden dolayı sezaryen ile doğum gerekli olabilir.

Anne bebek dostu sezaryen


Sağlıklı bir gebelikte normal doğuma engel bir durum yok ise anne ve bebek sağlığı için en uygun doğum şekli tabi ki normal doğumdur. Ancak normal (vajinal) doğumun mümkün olmadığı durumlarda sezaryen ameliyatı annenin ve bebeğin sağlığı açısından tek seçenek olarak öne çıkmaktadır.

Sıkça Sorulanlar

1.Grup “Bilinen Tıbbi bir sebebe bağlı yapılan Planlı (Elektif) Sezaryen

Gebeliğin takibi sırasında gelişen veya önceden bilinen bir tıbbi nedene bağlı gebenin doğumunun başlaması beklenmeden belirlenen bir günde doğumun sezaryen ile gerçekleşmesidir. Örneğin annede bulunan kontrolsüz diabet, proteinürinin eşlik ettiği kontrolsüz yüksek tansiyon bazı karaciğer hastalıkları, plasentanın önde olup doğum kanalını kapatması, daha önce bilinmeyen nedenlerle ileri haftalarda bebek kaybı gibi nedenler.

2.Grup “Doğum başlamıştır ancak acil bir durum oluşmuştur”

Doğumun ilerleyişi sırasında rahim kasılmaları bazen bebeğin kalp atımlarını düşürerek onun sağlığını  için riskli bir durum oluşturabilir. Bunu için doğum takibi sırasında ebe sık sık bebeğin kalp atışlarını dinler. Doğumun son kısımlarında bebeğin başının çıkmasına yakın kısa süreli kalp atım düşmeleri normaldir. Bu bebeğin başının dar bir alanda ilerlemesine bağlı olabilir. Kalp atımı 100 atımın altına iner ve sonra hızlıca normale döner ancak doğumun herhangi bir döneminde bu düşüşler çok uzun sürüyor ve zor toparlıyorsa bebeğin beynine az oksijen gitmesine bağlı zarar görmesini engellemek için acil sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Yine bebeğin suyunun ani gelmesi sırasında baş doğum kanalına oturmamış ise bebek kordonu b doğum kanalında bir boşluk bulun aniden aşağı sarkabilir ve her rahim kasılması ile bebek ile doğum kanalı arasında sıkışarak bebeğe kan ve oksijen gitmesi zorlaşır bu durumda da acil sezaryen gereklidir. Bazende doğum kasılmaları plasentanın yapıştığı yerden ayrılmasına neden olarak bebeğin hayatını tehdit eden kanamalar oluşturur, bu da acil sezaryen doğum gerektirir. Bu gruptaki nedenler korkutucu görünsede oldukça nadir sebeplerdir.

Buraya da bakmak isterseniz: Doğuma hazırlık eğitimi

Bebeğin anne karnında mekonyum denilen kakasını yapması doğum sırasında amniyon kesesinin açılması ile anlaşılan bir durumdur, doğumun başlangıç aşamasında gerçekleşmişse bebeğin sağlığı açısından sezaryen ile doğuma karar verilir.

3.Grup “Sezaryen doğum olmasını gerektirir planlı bir neden vardır ancak bebeğin doğumu başlatması beklenebilir”

  • Bebeğin geliş anomalileri (makat, ayak, transvers, yüz, alın  gelişler )
  • İkiz gebelikler
  • Aktif vajinal enfeksiyonlar (Herpes, Kondilom)
  • Bebeğin kilosunun annenin doğum kanalına göre büyük olması (İri bebek, Baş-Pelvis uygunsuzluğu)
  • İlerlemeyen Doğum
  • Erken Doğum
  • Bebeğin suyunun azalması

4.Grup “İsteğe Bağlı Sezaryen Doğum”

Bu grupta aile veya doktor  isteği ile tıbbi bir neden yokken planlı bir tarihte yapılan sezaryen doğumlardır.

Doğum korkusu, Doğum ağrılarından korkma gibi anneye ait faktörler olabileceği gibi önceki doğumun sezaryen ile yapılmış olması nedeniyle takip eden doktorun çalıştığı merkezin durumunu göz önüne alarak belirli bir tarihte doğumu planlaması en sık rastlanan sebeplerdir.

Grup 1 ve grup 2 gebeleri dışında kalan gebeler için doğumu bebeğin başlatması gerekebilir. Tüm bunların sonucunda normal doğumun sağladığı bazı avantajlı koşulları sağlamaya yardımcı olan anne-bebek-baba dostu sezaryen  seçeneği karşımıza çıkıyor

İnstagram hesabını inceleyin: dr.ozlemaras

Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda sezaryen seçeneğine yönelen ebeveynlerin normal doğum şartlarının bazı unsurlarını taşıyarak sezaryen ameliyatı gerektiren durumlarda annenin ve bebeğin fiziksel ve psikolojik sağlığını ön plana alarak, tüm imkânlar ölçüsünde anne-bebek bağlanmasına imkân veren bir sezaryen doğum yöntemidir.

İlginizi çekebilir: Doğum Ekibimi Nasıl Seçebilirim?

Anne-bebek dostu sezaryen yaklaşımının amacı, annenin ve bebeğin doğum sürecinin pozitif bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktır. Bundan dolayı da doğum yapan anneyi doğum sürecinin merkezine alarak doğum gerçekleştirilmeye çalışılır.

Anne bebek dostu sezaryen öncesi dikkat edilmesi ve başarılı bir doğum için yapılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hangi doğum türü uygulanacak olursa olsun doğumun aşamaları ve sezaryen doğumun nasıl olacağı hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Sezaryen ameliyatının aşamalarını bildiğinizde, süreç esnasında kendinizi daha güvende hissederek daha az stres duyacaksınız.
  • Doktorla hangi doğum şeklinin tercih edileceği sürecin en başından itibaren konuşulmalıdır.
  • Uygun sağlık kuruluşunun seçimi. Hangi doğum türü olursa olsun uygun hastane seçimi hem doğum esnasında hem de doğum sonrasında oluşabilecek riskler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Bu yüzden hastanenin doğum ve doğum sonrası için gerekli donanıma sahip olmasına dikkat ediniz.
  • Doğuma hazırlık sürecinde sezaryen seçeneği hakkında da bilgi sahibi olmak, bunun için doğuma hazırlık kurslarına katılmak, doktorunuzdan doğum hakkında detaylı bilgilendirme istemek  ya da doğum konusunda danışmanlık almak normal doğum yapacak olanlar için bile gereklidir. Çünkü doğum sürecinde ne olacağı kestirilemeyebilir ve çeşitli nedenlere bağlı olarak sezaryen seçeneğine gidilebilir.
  • Doktorun tercihler doğrultusunda gerekli hazırlıkları ve organizasyonu yapması.
  • Aile ile konuşularak doğum sonrası mahremiyet için organizasyonların yapılması.
  • Sezaryen ile doğum esnasında profesyonel destek sağlanması amacıyla ebe doula ya da psikolog yardımıyla profesyonel destek alınması
  • Bebeğin ameliyathanede kalamayacağı istisnai veya acil durumlar için bir plan oluşturulması.

Anne bebek dostu doğum sezaryen ameliyatı tercih eden ailelerin de sürecin başarılı bir şekilde ilerleyip sonlanması amacıyla doğuma hazırlık kursları alarak bu sürece hazır bir şekilde girmek öncelikleri olmalıdır.

  • Anne adayı, tüm süreç ve seçenekleri ile ilgili eksiksiz olarak bilgilendirilmelidir. Bunun gerçekleşmesi için de  güvendiği, tercihlerine saygı duyan ve iyi iletişim kurabildiği bir doktor seçimi oldukça önem taşımaktadır.
  • Sezaryen kararı alınmış olması annenin gönül rahatlığıyla kabullenmiş olması gerekir. Bu başarılı ve olumlu bir doğum süreci açısından çok gereklidir.
  • İlk olarak doğumun kendiliğinden başlaması önerilmektedir. Böyle olduğunda anne adayı endorfin ve oksitosin hormonları salgılamaya başlar ve Bu sayede hem annenin doğumdan sonra emzirmesini kolay hale gelir  hem de anne-bebek arasındaki bağ güçlenmesi kolay gerçekleşir.
  • Genel anesteziyi gerektirecek  bir durum olmadığı sürece, spinal ya da epidural, kombine anestezi yöntemi tercih edilmelidir. Genel anestezi yerine bu yöntemlerden biri tercih edilirse anne uyanık kalır ve doğum anını tamamıyla yaşamış olur.
  • Doğum esnasında annenin kendisini güvende hissetmesi açısından doğumhaneye sevdiği kişilerden biri olan anne, eş, kardeşlerden biri alınabilir. Eğer bu durum mümkün değilse ameliyathane ekibinden biri annenin yanında durabilir ve onun sakinliğini korumasına yardımcı olabilir.
  • Doğumun gerçekleşeceği esnada ameliyathane ışıkları biraz kısılarak, ortam sıcaklığı bir miktar artırılabilir. Çünkü ameliyathane ortamı normalde 18 derecedir. Bebek için bu sıcaklık 21-21 derece civarına getirilebilir. Işıklar da bebeği rahatsız edebileceğinden biraz kısılabilir.
  • Bebek doğduktan sonra plasentadan olabildiğince kan almasını sağlamak amacıyla göbek kordonu birkaç dakika bekletildikten sonra kesilmelidir.
  • Anne ve bebek uygunsa kordon kesildikten sonra bebek annenin göğsüne yatırılabilir ve ilk emzirme denenebilir. Anne  bebeği göğsüne alabilecek  durumda değilse, bebek ile baba arasında da ten teması sağlanabilir.
  • Doğumdan sonrası aile bağlanması sağlamak amacıyla ebeveynler ile bebek için gerekli ortam oluşturulmalıdır.

Tıbbi olarak bir sorun bulunmadığı müddetçe sezaryen ameliyatının yukarıda anlatılanlara uygun gerçekleştirilmesi, bebek ve anne için pozitif bir doğum sürecinin gerçekleşmesini sağlar. Anne ile bebek arasındaki bağ bu sayede daha çabuk kurulur. Bebeklerde doğum sonrası görülen emmeye bağlı sorunlar daha az görülür. Bebeğin aktif emmesi daha çabuk gerçekleşebileceğinden doğum sonu kanamalar daha az görünür.


Bizi Arayın