1.Grup “Bilinen Tıbbi bir sebebe bağlı yapılan Planlı (Elektif) Sezaryen
Gebeliğin takibi sırasında gelişen veya önceden bilinen bir tıbbi nedene bağlı gebenin doğumunun başlaması beklenmeden belirlenen bir günde doğumun sezaryen ile gerçekleşmesidir. Örneğin annede bulunan kontrolsüz diabet, proteinürinin eşlik ettiği kontrolsüz yüksek tansiyon bazı karaciğer hastalıkları, plasentanın önde olup doğum kanalını kapatması, daha önce bilinmeyen nedenlerle ileri haftalarda bebek kaybı gibi nedenler.
2.Grup “Doğum başlamıştır ancak acil bir durum oluşmuştur”
Doğumun ilerleyişi sırasında rahim kasılmaları bazen bebeğin kalp atımlarını düşürerek onun sağlığını için riskli bir durum oluşturabilir. Bunu için doğum takibi sırasında ebe sık sık bebeğin kalp atışlarını dinler. Doğumun son kısımlarında bebeğin başının çıkmasına yakın kısa süreli kalp atım düşmeleri normaldir. Bu bebeğin başının dar bir alanda ilerlemesine bağlı olabilir. Kalp atımı 100 atımın altına iner ve sonra hızlıca normale döner ancak doğumun herhangi bir döneminde bu düşüşler çok uzun sürüyor ve zor toparlıyorsa bebeğin beynine az oksijen gitmesine bağlı zarar görmesini engellemek için acil sezaryen ile doğum gerçekleştirilir. Yine bebeğin suyunun ani gelmesi sırasında baş doğum kanalına oturmamış ise bebek kordonu b doğum kanalında bir boşluk bulun aniden aşağı sarkabilir ve her rahim kasılması ile bebek ile doğum kanalı arasında sıkışarak bebeğe kan ve oksijen gitmesi zorlaşır bu durumda da acil sezaryen gereklidir. Bazende doğum kasılmaları plasentanın yapıştığı yerden ayrılmasına neden olarak bebeğin hayatını tehdit eden kanamalar oluşturur, bu da acil sezaryen doğum gerektirir. Bu gruptaki nedenler korkutucu görünsede oldukça nadir sebeplerdir.
Buraya da bakmak isterseniz: Doğuma hazırlık eğitimi
Bebeğin anne karnında mekonyum denilen kakasını yapması doğum sırasında amniyon kesesinin açılması ile anlaşılan bir durumdur, doğumun başlangıç aşamasında gerçekleşmişse bebeğin sağlığı açısından sezaryen ile doğuma karar verilir.
3.Grup “Sezaryen doğum olmasını gerektirir planlı bir neden vardır ancak bebeğin doğumu başlatması beklenebilir”
4.Grup “İsteğe Bağlı Sezaryen Doğum”
Bu grupta aile veya doktor isteği ile tıbbi bir neden yokken planlı bir tarihte yapılan sezaryen doğumlardır.
Doğum korkusu, Doğum ağrılarından korkma gibi anneye ait faktörler olabileceği gibi önceki doğumun sezaryen ile yapılmış olması nedeniyle takip eden doktorun çalıştığı merkezin durumunu göz önüne alarak belirli bir tarihte doğumu planlaması en sık rastlanan sebeplerdir.
Grup 1 ve grup 2 gebeleri dışında kalan gebeler için doğumu bebeğin başlatması gerekebilir. Tüm bunların sonucunda normal doğumun sağladığı bazı avantajlı koşulları sağlamaya yardımcı olan anne-bebek-baba dostu sezaryen seçeneği karşımıza çıkıyor
İnstagram hesabını inceleyin: dr.ozlemaras
Normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda sezaryen seçeneğine yönelen ebeveynlerin normal doğum şartlarının bazı unsurlarını taşıyarak sezaryen ameliyatı gerektiren durumlarda annenin ve bebeğin fiziksel ve psikolojik sağlığını ön plana alarak, tüm imkânlar ölçüsünde anne-bebek bağlanmasına imkân veren bir sezaryen doğum yöntemidir.
İlginizi çekebilir: Doğum Ekibimi Nasıl Seçebilirim?
Anne-bebek dostu sezaryen yaklaşımının amacı, annenin ve bebeğin doğum sürecinin pozitif bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaktır. Bundan dolayı da doğum yapan anneyi doğum sürecinin merkezine alarak doğum gerçekleştirilmeye çalışılır.
Anne bebek dostu sezaryen öncesi dikkat edilmesi ve başarılı bir doğum için yapılması gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bu hususları şu şekilde sıralayabiliriz;
Anne bebek dostu doğum sezaryen ameliyatı tercih eden ailelerin de sürecin başarılı bir şekilde ilerleyip sonlanması amacıyla doğuma hazırlık kursları alarak bu sürece hazır bir şekilde girmek öncelikleri olmalıdır.
Tıbbi olarak bir sorun bulunmadığı müddetçe sezaryen ameliyatının yukarıda anlatılanlara uygun gerçekleştirilmesi, bebek ve anne için pozitif bir doğum sürecinin gerçekleşmesini sağlar. Anne ile bebek arasındaki bağ bu sayede daha çabuk kurulur. Bebeklerde doğum sonrası görülen emmeye bağlı sorunlar daha az görülür. Bebeğin aktif emmesi daha çabuk gerçekleşebileceğinden doğum sonu kanamalar daha az görünür.