Gebelerde Covid-19 Enfeksiyonu

Covid-19 enfeksiyonu 37.5 üzeri ateş, öksürük, boğaz ağrısı , halsizlik, kas ağrısı ,nefes darlığı, ishal gibi semptomlarla başlayabilmektedir. Gebelerde covid-19 gebe olmayanlar ile benzer semptomlar gösterir. Virüs ile enfekte insanların büyük çoğunluğunun hastalığı belirtisiz geçirdiği hastaların %14 de ise hastaneye yatış gerektiren ağır bir solunum yetmezliği geliştiği görülmüştür. Hastaların %5 i ağır organ yetmezliği ile karşılaşmaktadır.
Bir RNA virüsüdür. Damlacık yoluyla bulaşır. Vücuttaki hastalık oluşturma süresi 2-14 gündür. Oluşturduğu hastalık insan vücudunda meydana gelen aşırı sitokin cevabı sonrası oluşan endotel hasarı ile gelişen akciğer yetmezliği ve solunum yetmezliği ile ölüm ile sonuçlanabilir.
Tanı için PCR testleri yapılır. Duyarlılığı %80 civarındadır. Solunum sistemi semptomları olanlara akciğer tomografisi çekilerek pnömoni teşhisi
konulabilir. Akciğer tomografisinin duyarlılığı PCR testinden daha yüksektir. Gebe kadınlarda gerekli görülürse anne karnı kurşun yelek ile konularak tomografi çekilebilir.
Yeni yayınlanan bir çalışmaya göre;
*Covid-19 saptanan 43 gebeden 37 si (%86)hastalığı hafif geçiriyor. 4 ü ağır geçiriyor (%9.3) 2 si kritik geçiriyor (4.7)
*Covid-19 enfeksiyonunu gebeler, aynı yaştaki gebe olmayanlarla aynı şiddette geçiriyor.
*Bu 43 gebeden 18’i doğum yapıyor. Doğumla ilgili bir komplikasyon gelişmiyor. Anneler sağlıkla taburcu ediliyor. Sezaryen sebepleri, önceki sezaryen, doğumun ilerlememesi gibi tibbi sebepler.
*Bebekler doğar doğmaz nasofarengial bölgeden sürüntü alınıyor 18 yenidoğandan 15 i negatif si şüpheli tekrar testinde negatif çıkıyor. Tüm bebekler sağlıkla taburcu ediliyor. Bu bulgu önceki çalışmalarda 33 yenidoğanın 3 ünde saptanıp sonra negatifleşen test pozitifliğinin bebek doğduktan sonra bebeğe geçtiği düşüncesini destekliyor.
Bu durumda gebelerin diğer bireylere göre Covid-19’a daha yatkın olmadığını, enfeksiyonu diğer bireylere göre daha ağır geçirmeyeceğini ve çabuk toparlayacağını, anneden bebeğe geçiş olmadığını , olsa da yenidoğan bebeğin bu enfeksiyonla çok iyi ve hızlı başettiğini gösteriyor.
*Hafif semptomu olan gebeler evlerinde diğer aile bireylerinden kendini izole ederek izlem ile takip edilebilir.
*Kritik vakalarda gebeliğin devamı annenin ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilir bu durumda bebek prematürede olsa doğum yaptırılmalıdır.
*Herhangi bir doğum şeklinin diğerine üstünlüğü söz konusu olmadığından obstetrik duruma göre doğum şekline karar verilmelidir.
Yorumlar