Doğuma hazırlık konusunda her ailenin bir öğrenme süreci var. 9 ay 10 gün sadece bebeğin dışarıda yaşayabilmesi için büyüdüğü bir zaman dilimi değil. Aynı zamanda bir kadından anneye ve bir adamdan babaya dönüşüm zamanı. İşte bu süreci ne kadar iyi değerlendirebilirseniz, bebeğinize ve kendinize o kadar güzel, sağlıklı, coşkulu ve keşkesiz bir doğum hediye edersiniz.
1- Kararlara aktif katılacak kadar bilgi sahibi ol. Her kararda onayının alındığına emin ol.
2- Gevşeme ve teslimiyeti öğren. Gergin bir ortamda doğum ilerlemez.
3- Nefeslerini çalış. Nefes doğumda her şeydir.
4- Sistemi sorgula. Sorgulamazsan, sezaryen oranın otomatik %57-90 arasında olacaktır.
5- Doktora güven ama güven vermeyi unutma. Bunu ilk muayenede yap. Sonra konuşuruz deme.
6- Doktorun kadar desteğini seçmek için de vakit ve bütçe ayır. (Ebe/doula, doğum psikoloğu) Hepsini seçersen Keşkesiz Doğum Ekibini kurdun demektir.
7- Tercihlerini hastaneye değil ekibine anlat. Anladıklarından emin ol.
8- Doğumuna hazırlık için son haftalardaki panik anlarını bekleme, doğuma hazırlık kursuna 20.haftada başla.
9- Doğum sonrası bebeğini derhal kucağına iste ve orda kalmasını sağla. (Ten Tene Temas)
10-Anne Bebek Dostu Sezaryeni de öğren ve hazırlan.
Uluslararası Akreditasyonlarımız:
Bilgi, güven ve hazırlık; doğumu kolaylaştıran temel etkenlerdir. Yeni bir yaşamın dünyaya gelişini karşılamadan önce bilgi edinmenin, güven kazanmanın ve hazırlanmanın en ideal yöntemi ise doğuma hazırlık kurslarıdır. Doğuma hazırlık eğitimi hamilelik ve doğum sürecinde bilinçli kararlar vermeye yardımcı olmak, sağlık çalışanları ile daha güvenli iletişim kurmak ve erken ebeveynlik zorluklarıyla başa çıkabilmek için tasarlanmış eğitimlerdir.
Doğuma hazırlık eğitimi hamilelik, doğum ve erken ebeveynlik gibi zorlu dönemlerde gereken bilgi, güven ve beceriye sahip olmayı sağlamaktadır.
Doğum, fiziksel bir eylemden daha fazlasıdır. Ebeveynler ve dünyaya gelecek bebek için önemli bir yolculuktur. Kurs esnasında, bebeğin nasıl karşılanması gerektiğine dair temel oluşturulur. Her doğum deneyimi birbirinden farklıdır ve bireysel tercihlere göre şekillendirilir. Doğuma hazırlık kurslarında olasılıklar ve seçenekler gösterilir, ebeveynlere rehber olmaya çalışılır. 1970’lı yıllarda geliştirilen bu eğitimler, günümüzde de milyonlarca aile tarafından tercih edilmektedir.
Bir bebeğin dünyaya gelmesi birçok farklı yöntem mevcuttur. Tüm doğum yöntemlerinin amacı, bebeğin sağlıklı bir şekilde aileye teslim edilebilmesidir. Hem normal doğum, hem de seçmeli veya zorunlu sezaryen esnasında sürecin en iyi şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Doğum öncesi hazırlık, daha iyi bir doğum deneyimi sağlayacaktır. Kurslarına katılan ebeveynlerin, memnuniyet oranı her zaman için daha yüksektir. Doğuma hazırlık eğitimi alan kadınların tıbbi ağrı kesici ihtiyacının azaldığı ve doğum sürelerinin büyük oranda kısaldığı gözlemlenmiştir.
Normal doğumdan önce, vücudun doğum eylemini gerçekleştirebilecek bir yapıda olduğunu bilinmelidir. Doğum boyunca kasılmaların yönetilebilmesi, kontrol edilebilmesi ve neler yapılabilmesi gerektiği hazırlık kurslarında detaylı bir şekilde öğretilebilir. Zorunlu veya seçmeli sezaryen durumunda ise ameliyata hazırlık, bebeğin doğumu, doğum sonrası iyileşme süreci önemlidir.
Doğuma hazırlık kursları; birçok özel veya devlet kurumu tarafından sağlanabilmektedir. Çeşitli niteliklere ve ders programlarına sahip olan bu kursların yanı sıra, anne adaylarının interaktif olarak da katılabildiği online ortamlarda da eğitim yapılabilmektedir. Herhangi bir doğuma hazırlık eğitimine ulaşabilmekte zorluk çeken birçok kadın, online dersler ile bilgilendirilmektedir.
Her doğuma hazırlık eğitiminin imkanları birbirinden farklıdır. Katılım sayısına göre sınıf veya seans sayılarında artışlar görülebilir. Daha fazla verim alabilmek adına, kişi sayısının çok fazla olmadığı kursların tercih edilmesi faydalı olacaktır.
Doğuma hazırlık kurslarında eğitim veren kişiler; profesyonel mesleki deneyime ve sertifikaya sahiptir. Doğum hakkında tüm gelişmeleri yakından takip ederler ve ebeveynlere kanıtlanmış nesnel bilgiler sunarlar.
Her doğuma hazırlık eğitiminin içerik özellikleri farklı olsa da, eğitim verilecek temel konular şöyledir:
Sağlıklı bir doğum ve doğum sonrası dönemi yaşamak isteyen tüm kadınlar doğuma hazırlık kurslarından destek almalıdır. Ancak; bazı faktörler doğuma hazırlık kurslarını daha gerekli hale getirmektedir:
Doğuma hazırlık kurslarına genellikle 20. gebelik haftası itibariyle başlanabilir. Tercih edilen kursun eğitim süresi, başlama ve bitiş haftalarında değişiklik oluşturabilir. Doğumun son haftalarında fiziksel faaliyetlerin daha zorlu olacağı bilinir ve bu nedenle 36.haftadan önceden doğum eğitiminin tamamlanmış olması tavsiye edilir.
Katılım sağlanacak olan doğuma hazırlık eğitimi ile ön görüşme yapılmalı, program içeriği ve eğitim seansları öncesinde incelenmelidir. Ulaşım, dersin başlama ve bitiş saatleri, mevcut gebe sayısı, eğitim veren profesyonellerin niteliği değerlendirilmeli; herhangi bir kursa başlanıldığı takdirde devamlılığın sağlanmasına özen gösterilmelidir.