Ruhsal Denge
22March

Ruhsal Denge

İyi bir ruhsal denge, kedini iyi hissetme hali sağlıklı bir hücresel sağlığa kavuşmanın ilk ve en önemli basamağıdır. Ruhsal dengenin olmadığı bir ortamdan sağlıktan söz edilemez. Bütüncül psikoterapi insanın biyolojik oluşumunu, genetik yapısını, anne-babanın zihninde tasarlanan bebek modelini, doğumdan sonra adaptasyon sürecini, ilk algılarını, algıların birleşmesini, dürtülerin tatmini ile gerçeklik arasındaki gerilimi, ötekinin gözünde kendiliğini nasıl algıladığını, var olan kendilik ile içeride tasarlanan kendiliğin uzaklığı veya yakınlığı ve bunların hepsinin mutlak olan gerçeğe yakınlığı ve uzaklığını araştırır.

Psikoterapiye ihtiyacım olduğunu nasıl anlarım?

 Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarını çözmeyi, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır.

     Psikoterapi sırasında, ruhsal durumunuz, düşünceleriniz, duygusal yapınız ve kişilik yapınızla ilgili bilgilendirilirsiniz. Psikoterapi size hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla gerektiği gibi mücadele etmeyi öğrenmenizde yardımcı olur.

     Psikoterapi yalnızca, depresyon, panik atak, madde bağımlılığı, kişilik bozukluğu, posttravmatik stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu vb. tanısı almış kişiler için değil; tüm bu bozuklukların yanında günlük hayat stresi ile baş etmekte zorlanan kişiler için de yararlı bir uygulamadır. 

     Aşağıdaki maddelerden bir ya da birkaçına ihtiyaç duyuyorsanız psikoterapiden fayda görebilirsiniz.

  • Partneriniz, anne ve babanız, arkadaşlarınız ile yaşadığınız sorunları anlamak ve çözüm bulmak
  • İşinizde, evinizde, ebeveynliğinizde yaşadığınız günlük hayat stresini yönetmek 
  • Ergenlik, annelik ve menopoz gibi hayatın bir başka evresine geçildiği dönemlerdeki sorunları anlamak ve adaptasyonu kolaylaştırmak 
  • Olumsuz çocukluk deneyimlerinin bugünkü hayatınıza, ilişkilerinize, ebeveynliğinize etkilerini anlamak ve azaltmak
  • Boşanma, işten ayrılma veya sevdiğiniz bir kişinin ölümü gibi üzücü durumlarla baş etmek
  • Öfkenin kontrolsüz ifadesi ve pasif-agresif davranış sergileme gibi zarar verici tepkileri düzenlemek
  • Duygusal yeme problelerini anlamak ve çözüme kavuşturmak
  • Diyabet, kanser veya kronik ağrı gibi kronik veya ciddi fiziksel sağlık sorunları kabullenmek ve iyileşme yolculuğunu kolaylaştırmak
  • Kendini tanımak, gücünü ve potansiyelini keşfetmek,
  • Fiziksel, duygusal veya cinsel istismara veya şiddete maruz kaldıktan sonra duygusal olarak toparlanmak
  • Psikolojik sebepli cinsel sorunları anlamak ve çözüm aramak
  • Uykuya dalamama veya uyanık kalamama (insomnia) gibi sorunları çözmek

     Özel durumunuza bağlı olarak, tek başına psikoterapi ruhsal sağlık probleminizin çözümünde yeterli olmayabilir. İlaç tedavisine veya diğer başka tedavi yöntemlerine de ihtiyaç duyabilirsiniz. Bununla ilgili hekiminiz gerekli yönlendirmeyi yapacaktır.

     Psikoterapi riski veya komplikasyonu olan bir uygulama değildir; fakat acı dolu deneyimleri ve duyguları gündeme getirebileceği için bazen sizi duygusal açıdan zorlayabilir. Bununla birlikte; terapi sırasında öğrendiğiniz rahatlama teknikleri ve olaylara bakış açınızın değişmesi size süreç içerisinde kaygı, korku, öfke gibi nahoş ve zorlayıcı duygularınızla baş etmenizde yardımcı olacaktır.

Bizi Arayın