Tüp Bebek Transfer Nasıl Yapılır?
23August

Tüp Bebek Transfer Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Transfer Nasıl Yapılır?

Tüp bebek transferi olarak da bilinen embriyo transferi, tüp bebek yöntemiyle elde edilen embriyonun anne adayının rahmine yerleştirilmesi işlemi olarak adlandırılabilir. Embriyo/embriyolar laboratuvar ortamında istenen aşamaya gelince anne adayının rahmine yerleştirilir. Kısa sürede tamamlanan, pratik ve konforlu bir işlem olmasına karşın tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biri olma özelliğine sahiptir.

Embriyo transferi; hastanın yaşı, embriyo gelişimi, embriyo sayısı ve daha önceki deneme sayısı gibi farklı kriterlerin değerlendirilmesiyle yumurta toplama işlemini izleyen 2. ila 6. günler arasında gerçekleştirilebilir. Özel bir durum olmadığı sürece embriyo transferi işlemi sırasında anestezi uygulanması söz konusu olmaz.

En sık uygulanan yardımcı üreme tekniklerinden biri olan tüp bebek tedavisi kapsamında embriyo transferi yapılırken, anne adayı idrar sıkışık olmalıdır. İdrar torbası doku olduğunda rahim açısı düzleştiğinden rahime giriş daha kolay olur. Vadene yerleştirilen spekulumla rahim ağzı görüntülendikten sonra özel solüsyonla temizlenir. Rahmin görüntülenmesi için karın bölgesinden ultrasogonrafi de yapılır.

Rahim ağzındaki doğal açıklıktan girilerek, embriyoloğun hazırladığı embriyo yüklü kateter rahim içine iletilir. Ultrasonografi yönteminden faydalanarak embriyonun nereye yerleştirileceği belirlenir ve embriyo nakledilir. Embriyo transferi ortalama 2-3 dakikada tamamlanır. Gebelik oluşması olasılığının artması için tüp bebek transferi nazik ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek transfer işleminden sonra hastaların uzun süre yatak istirahati yapması gebelik oluşması olasılığını artıran bir faktör değildir. Embriyo transferinden sonra anne adayları klinikte 30 ila 60 dakika istirahat ettikten sonra evlerine gidebilirler. Transfer işleminden sonra anne adayları 3 gün dinlendikten sonra günlük yaşantılarına dönebilirler.

Öksürme, hapşırma, uyurken sağa ya da sola dönme embriyonun tutunması üzerinde olumsuz bir etkiye neden olmaz. Merdiven inip çıkmak da bir sakıncaya yol açmaz. Gebelik oluşana dek ani hareketler yapmamak, ağır işlerden ve ağır egzersiz programlarından uzak durmak önemlidir.

Embriyo transferi işleminden sonra göğüslerde dolgunluk, pembe-kahverengi damla şeklinde akıntı ve adet öncesi dönemdekilere benzer şekilde kasık ağrısı görülmesi olağan bir durumdur. Kırmızı adet akıntısı gibi akıntı görülmesi durumunda vakit geçirmeksizin doktora başvurulmalıdır.

Anne adaylarının transfer işleminden sonra duş almasında bir sakınca. Bulunmaz. Transferden sonra ve gebelik döneminde kahve, bitkisel çay ve asitli içecek tüketmeme konusunda dikkatli olunmalıdır. Embriyo transferinden sonra alkol ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Yağlı ve aşırı baharatlı gıdalardan uzak durmak, protein ve meyve ağırlıklı bir beslenme programı uygulamak aynı zamanda bol su tüketmek önemlidir. Ayrıca doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalıdır.

Embriyo transferini izleyen özellikle ilk birkaç gün ağır sportif egzersizler yapılmamalıdır. Vajinal enfeksiyon oluşumunun önlenmesi için havuza ve denize girilmemelidir. Ayrıca kurşun içermesi olası boyalara ve sıvılara maruz kalmamaya özen gösterilmelidir. Ağır şeyler kaldırmamak ve taşımamak, iki hafta boyunca cinsel ilişkide bulunmamak dikkat edilmesi gereken konular arasında sayılabilir.

Tüp Bebek Transfer Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Adet Kanaması Neden Olur?

Tüp bebek tedavisi kapsamında gerçekleştirilen embriyo transferinde; 3. gün embriyo transferinden 11 gün ve 5. gün embriyo transferinden 9 gün sonra kan testi yapılır. Bunun amacı gebelik varlığının teyit edilmesidir.

Normal şartlar altında gebelik testinin yapıldığı güne kadar kanama olmaz ve gebelik oluşursa, bebek gelişim süreci kanama olmadan sürer. Gebeliğin başlamadığı durumlarda bazen gebelik testinin uygulanacağı günden önce veya hemen sonra kanama başlaması, adet kanaması şeklinde devam etmesi söz konusu olabilir. Bazı nadir vakalarda ise gebelik oluşmasına karşın hafif düzeyde vajinal kanama yaşanması riski olabilir. Bu durumda gebelik testi değerlerinin yükselip yükselmediğini kontrol etmek için birkaç gün arayla takip edilmesi önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Belirli bir süre boyunca ve korunmasız olarak cinsel ilişkide bulunulmasına karşın gebeliğin doğal olarak oluşmadığı çiftlerde, karın ve erkek üreme hücreleri laboratuvar koşullarında bir araya getirilir. Döllenmiş olan yumurta anne adayının rahmine yerleştirilir. Söz konusu yardımcı üreme tekniği, tüp bebek tedavisi olarak adlandırılır.

Tüp bebek tedavisi anne adayının adet döneminin 2. ya da 3. günü başlar. Ortalama 16 ila 17 gün süren tüp bebek tedavisi kapsamında; embriyo transferinden 10 ila 12 gün sonra kan testiyle gebelik testi yapılır.

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler doktorlarıyla bir ön görüşme yaparlar. Ardından muayene ve test aşaması başlatılır. Yumurta üretiminin artması için gerekli yöntemler uygulanırken anne adayı düzenli olarak kontrol edilir. Çatlatma iğnesi vurularak anne adayının yumurtaları toplanır. Baba adayından sperm alınır ve embriyolar oluşturulur. Embriyolar da aynı şekilde takip altında tutulur ve uygun görülen zamanda anne adayına embriyo transferi işlemi uygulanır.

Tüp bebek tedavisi farklı adımlardan oluşan kapsamlı bir süreçtir. Bu aşamalardan yalnızca yumurta toplama ağrı hissedilmesine neden olabilecek bir işlem olduğu için anestezi altında uygulanır. Bu sayede anne adayı acı ya da ağrı hissetmez.

Bizi Arayın