Doğum Kasılmaları İlk Nasıl Başlar?
30April

Doğum Kasılmaları İlk Nasıl Başlar?

Doğum Kasılmaları İlk Nasıl Başlar?

Doğum süreci anne adayları için çok streslidir. Özellikle ilk bebeğini dünyaya getirecekler için bu süreç daha telaşlı geçer. Yaklaşan doğumun ilk işaretlerinden biri “Nişan” gelmesidir.. Bu durumda hafif kanlı vajinal mukus ile karışık bir pedlik bir akıntı gelir. Doğum kasılmaları da bu belirtiler arasındadır.

Bazı anne adaylarında doğum kasılmalarından önce bu belirtiler ortaya çıkar. Bazı kadınlarda da kasılmalar daha önce ortaya çıkacaktır. Yani bu durum her anne adayında değişik olabilir. Doğum kasılmaları doğum anının yaklaştığını bildirir. Bu sancılar Braxton Hicks kasılmaları dediğimiz doğuma hazırlayıcı kısa süren kasılmalar gerçek doğum dalgalarından farklıdır. Bu kasılmalar kısa sürer düzenli değildir ve şiddeti daha düşüktür. Daha sonra da düzenli aralıklarla gelir, 1 dakika kadar sürer ve sonrasında ağrı kesicilerin salgılandığı bir dinlenme dönemine girer sonra yine 1 dakika süren yavaş yavaş artan ve azalan bir kasılma gelir. Bu tıpkı deniz dalgalarına benzetilebilir. Fizyolojik bir doğumda bir dakika süren her iki doğum dalgasının arasında yine vücudumuz tarafından salgılanan ağrı kesici ve gevşetici hormonlar salgılanır.

Bu süreçte yalancı doğum kasılmaları da görülecektir. Yalancı doğum kasılmaları pozisyonunuz değiştiğinde ya da masaj yapıldığında duşa girildiğinde geçecektir , uzanıp dinlenmeniz yeterlidir. Anne adayı için yalancı kasılmalar rahmin doğal yapısının korunması ve plasentaya olan kan akışının düzenlenmesi adına önemlidir.

Gerçek doğum dalgaları başladığında anne adayının saate bakarak doğum kasılmalarının kaç dakika aralıklarla geldiği ve kaç dakika sürdüğünü izlemesi gerekir. Bazı kişilerde doğum kasılması sırt bölgesinde ağrıya yol açabilir. Anne adayı sırt bölgesinde bir ağırlık olduğunu hissedebilir. Bu ağrıyı rahatlatmak için bel bölgesine masaj yapılabilir veya duşa girerek ağrıyı rahatlatabilir. Doğum süresi her anne adayında farklı olabilir. Bu bebeğin annenin doğum kanalında ilerleyişine bağlıdır. Gerçek doğum kasılmaları bebeğin bu ilerleyişine yardımcı olarak annenin bebeğe kavuşmasını sağlayan en önemli unsurdur. Doğumun nasıl başladığı henüz tibben aydınlatılmamış bir konudur. Ancak doğum dalgalarının ilerlemesinde oksitosin hormonu çok önemlidir. Oksitosin hormonu “mutluluk hormonu olarakta bilinir. Doğum sırasında salgılanır, doğumun ilerlemesinde çok önemli bir rolü vardır. Oksitosin hormonu mahremiyet, güven hissi sağlanmayan doğumlarda salgılanmaz ve doğumun ilerlemesi durur.

Doğum kasılmaları nasıl olur?

Hamilelik döneminin sonunda anne adayları artarak devam eden kasılmalar yaşar. Bu kasılmalar giderek düzenli hale gelir. İlk başlarda kasılmalar sırt ya da bel bölgesine etki eden adet sancılarına benzer. Ancak doğum süresi yaklaştıkça bu kasılmalar 1 dakika kadar sürer ve bebeği doğum kanalına doğru iter.

Doğum sancıları bir süre sonra her 3-4 dakikada bir hissedilmektedir. Kasılma sıklığı ve şiddetine göre bebeğin dış dünyaya karşı korunmasını sağlayan nişan düşer ve az miktarda kanama olur. Kanama hafif kanlı akıntı şeklinde ortaya çıkar. Daha sonra anne adaylarının suyu gelebilir. Bebeğin yer aldığı su dolu kese doğum sırasında kendiliğinden açılabilir veya doktor tarafından açılabilir bu ağrılı bir işlem değildir. Ancak bu durum bazı anne adaylarında yaşanmayabilir. Yani bebeklerin bazılarında içinde bulundukları su dolu kese doğuma kadar sağlam yapısını koruyabilir. Bazı doğumlarda bebekler söz konusu kese içinde dünyaya gelebilir.

Doğum kasılmaları her anne adayında aynı şiddette ortaya çıkmaz. Bazı kadınların kasılmaları algılaması daha hafif olabilir. Bu kişilerde doğum sancısı çok hafif şekilde geçecektir. Doğum sancılarını hissetmeye başladığınız an ağrı sıklığı ve süresini kayıt altına alarak doktorunuza bildirmelisiniz. Bu durumda NST adı verilen bir cihazla kontroller yapılır.

Doğum kontrolünde rahim ağzının açılması, bebeğin başının doğum kanalındaki durumu incelenir.

Ne sıklıkla gelir?

Hamilelik döneminin sonlarına doğru kasılma yaşanması çok normaldir. Bu dönemde anne adayları kasılmaların sıklığını bilmelidir. Böylece yaşadığı durumun doğum kasılması olup olmadığını kolayca anlayabilir. Gerçek doğum kasılmaları deniz dalgaları gibi düzenli olarak gerçekleşir. İlk olarak 20 dakika kadar sürecek uzun aralıklarla ortaya çıkan dalgalar görülür.

İlerleyen süreçte dalgalar arası süre azalır. Kasılmalar 5 dakika arayla olmaya başladığı anda uzmanlar doğumu başlamış olarak kabul eder. Doğumun son zamanlarına doğru ortaya çıkan kasılma 60-90 saniye kadar etkisi devam ettirebilir.

Nasıl anlaşılır?

Doğum kasılması gebeliğin son döneminde ortaya çıkar. Bu zaman dilimi gebeliğin 37-42. haftaları olarak belirtilebilir. Kasılmalar hem uzun aralıklarla hem de kısa süreli devam ediyorsa doğuma daha süre olduğu anlaşılabilir.

Zaman içinde kasılma aralıklarının sık hale gelmesi ve kasılma süresiyle şiddetinin artması doğumun yaklaştığının habercisidir. Bu süreçte doktorunuz sizi NST cihazına bağlayacaktır. Bu cihazda bebeğinizin kalp atışları dinlenirken diğer taraftan doğum kasılması da izlenir. Doğum için hazır olduğunuz anda anne adayı doğuma alınır. Doğum kasılma sıklığı ve şiddeti arttığında ayırt edilebilir.

Doğum kasılmasında acının sebebi nedir?

Anne adaylarının rahim bölgesi içinde bir bebeğin yaşaması için tüm koşullara sahiptir. Bu bölgede yer alan kaslarda görülen kasılmalar doğum kasılmasının çıkış noktasını oluşturur. Bu süreçte anne adayı kasılmaların gücüne göre acı çekecektir. Bebeğinizin pelvis bölgesindeki boyutu, konumu, durduğu konum (sırt üstü ya da yüz üstü durması), doğum hızı gibi unsurlarda önemlidir.

Doğum kasılmasından emin olmak istiyorsanız ilk olarak ağrının çıkış noktasına bakın. Ağrıların nereden başladığı size ne ağrısı olduğunu gösterir. Kasılmanız karın bölgesinden başladıysa ve sırt bölgesine doğru yayılıyorsa bu ilk ağrıdır. Ağrı bazı kişilerde sırtta başlayarak karın bölgesine doğru da ilerleyebilir. Doğum kasılmalarında görülen ağrılar genel olarak kramp şeklinde ortaya çıkacaktır.

Anne adayı bedenen ve ruhen doğuma hazırlanmış olarak gelmişse doğum sürecini de birebir destek alarak geçirirse doğum ağrılarıyla bahsetmesi daha kolay olacaktır. Bir dakika süren ve aralıklı gelen bu kasılmaları ilaç dışı rahatlatıcı teknikleri kullanarak hissetme oranını azaltabilir. Böylelikle doğumun ilerlemesi için vücudunu gevşeterek doğumunu kolaylaştırabilir.

Bizi Arayın